28.10.2019 | Blogi

Vellu Taskila: Opiskelijakunnat + SAMOK = AMK-opiskelijaliike

SAMOKin 24. varsinainen liittokokous on tämän viikon torstaina ja perjantaina. Liittokokouksessa kokoontuu Suomen ammattikorkeakouluopiskelijaliike, joka edustaa hieman yli 140 000 ammattikorkeakouluopiskelijaa. Ammattikorkeakouluopiskelijaliikkeen muodostavat opiskelijakunnat sekä valtakunnallisella ja kansainvälisellä tasolla SAMOK. Yhdessä olemme saaneet aikaan paljon; mm. parempaa koulutusta, kampanjoita, opiskelijaetuja, palveluita ja tapahtumia opiskelijoille. Ammattikorkeakouluopiskelijaliike on myös kasvanut yhdessä ja ammattikorkeakoulujen kehittyessä. Meitä arvostetaan ja kuunnellaan. 

Opiskelijakunnille ja niiden kautta SAMOKille on annettu suuri vastuu opiskelijoiden edustamisesta. Pelkistetysti voi sanoa, että olemme olemassa vain sen takia, että opiskelijoiden mielipide käy ilmi ammattikorkeakoulun työryhmässä, kunnanvaltuustossa, kansanedustajalle, lukuvuosimaksujen seurantatyöryhmässä tai ministerin erityisavustajalle. Ylpeänä voi sanoa, että opiskelijakunnat ja SAMOK hoitavat tätä tärkeää roolia varsin mallikkaasti. Vuosia sitten saattoi vielä käydä niin, että jokin opiskelijakunta oli sitä mieltä että ammattikorkeakoulun tekemät leikkaukset ovat ok ilman kyseenalaistamista, tai SAMOK ohitettiin joissakin AMK-opiskelijoita koskevissa asioissa. Mutta nykyään opiskelijakunnat ja SAMOK ovat paljon aiempaa vahvempia edunvalvojia. Hyvä me!

Koska opiskelijakunnat ja SAMOK ovat paljon vartijoina edustaessaan kaikkia AMK-opiskelijoita, olisi hyvä että liikkeen parissa käytäisiin ennakkoluulotonta ja avointa keskustelua ammattikorkeakoulutuksen tulevaisuudesta ja opiskelijoiden asemasta yhteiskunnassa. 

Koska opiskelijakunnat ja SAMOK ovat paljon vartijoina edustaessaan kaikkia AMK-opiskelijoita, olisi hyvä että liikkeen parissa käytäisiin ennakkoluulotonta ja avointa keskustelua liittyen ammattikorkeakoulutuksen tulevaisuuteen ja opiskelijoiden asemaan yhteiskunnassa. Liikkeemme tuo ainutlaatuisesti opiskelijat kaikilta koulutusaloilta yhteen ja sen takia meillä on mahdollisuus katsoa ammattikorkeakoulutusta kokonaisvaltaisesti. 

Toivoisinkin, että varsinkin liittokokouksessa käytäisiin vilkasta keskustelua ammattikorkeakoulutuksesta, korkeakoulutuksesta, opiskelijan asemasta ja toimeentulosta, sekä siitä mihin suuntaan yhteiskuntaa viedään. Liittokokous on paras areena tälle keskustelulle, sillä se on ainoa kerta vuodesta jolloin ammattikorkeakouluopiskelijaliike on virallisesti koolla. Opiskelijakunnat ovat valtuuttaneet edustajansa paikalle ja silloin noin 100 henkeä edustaa kaikkia 140 000 amk-opiskelijaa. Liittokokous ei todellakaan ole mikä tahansa kokous. 

Toivon kaikille osallistujille hyvää liittokokousta!

 

Vellu Taskila
hallinnon asiantuntija

Vellu vastaa hallinnon asiantuntijana vuosittain meidän ylimmän päättävän elimen – liittokokouksen – käytännön järjestelyistä ja oikeastaan koko paketin kasassa pitämisestä. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme. Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

SAMOK Behind the Scenes raottaa salaisuuden verhoa! Millaisia työntekijämme ovat ja mitä he tekevät päivittäisessä työssään? Odotamme innolla porukkamme toteutuksia, toivottavasti sinäkin. Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!

Instagram: @samok_fin
Twitter: @SAMOK_FIN
Facebook: @SAMOK.FIN