18.02.2021 | Blogi

Olemme kaikki ainutlaatuisia, emme ikinä tiedä miten voimme vaikuttaa toiseen ihmiseen

 

Miksi valitsin ammattikorkeakoulun? Se on vaikea kysymys. Minulla oli tilaisuus opiskella muita asioita, mutta tajusin, että on antoisaa auttaa ihmisiä. Lähes neljän vuoden opiskelun jälkeen olen pohtinut hieman sitä, mitä minä olen oppinut. Toisaalta maailma on avautunut monin eri tavoin ja toisaalta voin olla varma, että minulla on ainakin leipää pöydällä tulevaisuudessa. Mutta ei pidä koskaan lopettaa, koska opit virheistäsi. Jopa uudet asiat muuttavat ajattelutapaa, jolla katsomme asioita.

Mutta hyvällä omallatunnolla voin sanoa, että olen ainakin auttanut joitain ihmisiä kurjuudessaan. Haavoittuvia ihmisiä on kaikkialla, emmekä valitettavasti voi auttaa kaikkia. Esimerkiksi, jos se koskee päihteiden väärinkäyttöä, väkivaltaa tai onnettomuuksia. Tunnetta, joka syntyy, kun jonkun sydän pysähtyy; lapsi katoaa veden pinnan alle tai perhe, jossa on pieniä lapsia, jotka menettävät äitinsä syöpään, ei voida kuvata. Mutta auttamalla näitä ihmisiä tulee itse haavoittuvaksi, mutta se myös vahvistaa. Jos olen pystynyt auttamaan jotakuta näistä kriiseistä, voin mennä nukkumaan yöllä tunteella, että olen vaikuttanut jonkun elämään. Minun suositus sinulle: kuuntele toista ihmistä, et tiedä koskaan miten sä voit vaikuttaa toiseen ihmiseen omalla hyvyydelläsi. 

Kuten monissa muissakin asioissa, sattumalla on suuri vaikutus. Et voi koskaan tietää, mitä keskustelu vieraiden kanssa saattaa tuoda. Jos se on ilmainen haalarimerkki tai jos puhut mielipiteistäsi politiikassa. Kun politiikasta tulee palkitsevaa, saat paremman käsityksen siitä, mikä on vikana yhteiskunnassa, mutta myös siitä, kuinka hyvin meillä asiat on Suomessa. Meillä kaikilla on mielipiteitä, mutta harvat haluavat toimia muutoksen puolesta. Osallistumalla aktiivisesti yhteiskuntaan voimme kaikki tehdä pieniä asioita, jotka yhdessä voivat luoda suuria muutoksia tulevaisuudessa. Hyvässä ja pahassa.

Olen pohtinut hieman sitä, mitä demokratia Suomessa tarkoittaa. Me Euroopassa, etenkin Pohjoismaissa, voimme tällä hetkellä olla ylpeitä ihmisoikeuksista ja yksilön asemasta. Mutta emme saa tuijottaa sokeasti omaan napaan. Näinä digitalisaation aikoina yhteiskunta on muun muassa alttiina vihapuheelle ja populismille. Oma mielipiteeni on, että demokratiamme on haavoittuva. Olen itse yrittänyt ymmärtää maailmaa hieman paremmin. Olen ottanut aikaa lukeakseni sekä Hitlerin mein kampfia että kommunistista manifestia. Tästä voi todeta, että joillakin ihmisillä on liian yksinkertainen maailmankuva. Mutta mitä olen tästä oppinut? Että ihminen on sekä hyvä että paha monien unelmien kanssa. Ja että olemme kaikki haavoittuvia. 

Sebastian Tolvanen
hallituksen jäsen

 

Sebastian vastaa hallituksen jäsenenä koulutuspolitiikasta (rahoitus ja rakenteet) sekä palvelut. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme.  Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

SAMOK Behind the Scenes raottaa salaisuuden verhoa! Millaisia hallituksen jäsenemme ovat ja mitä he tekevät päivittäisessä työssään? Odotamme innolla porukkamme toteutuksia, toivottavasti sinäkin. Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!

Instagram: @samok_fin

Twitter: @SAMOK_FIN

Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry