29.12.2022 | Blogi

Tärkeimmät nostot vuodelta 2022

Vuosi 2022 on ihan viimeisillä metreillä ja ensi vuosi siintää aivan jalkojen edessä. On siis hyvä hetki vähän pysähtyä miettimään, että mitä sitä tulikaan tehtyä.

Tänä vuonna olemme päässeet tapaamaan päättäjiä ja sidosryhmiä jälleen kasvotusten, vaikkakin osa tapaamisista on järjestetty etäyhteyksin käytännön syistä. Tapasimme poliittisia päättäjiä ja heidän avustajia vuonna 2022 yhteensä 41 kertaa. Osassa tapaamisista mukana oli useampi päättäjä ja joitain tapasimme vuoden aikana useammin kuin kerran. Vuoden aikana tapasimme 32 eri kansanedustajaa. Keväällä tapaamisissa keskusteltiin erityisesti opiskelijoiden hyvinvoinnista ja toimeentulosta. Syksyllä taas käytiin läpi SAMOKin eduskuntavaalitavoitteita. Tapaamisissa on puhututtanut lisäksi esimerkiksi opiskelijoiden mielenterveys ja kansainvälisten opiskelijoiden tilanne.

Poliittisten päättäjien ja heidän avustajien lisäksi olemme tavanneet myös eduskuntaryhmien työntekijöitä ja poliittisten opiskelija- ja nuorisojärjestöjen toimijoita sekä lukuisia sidosryhmien edustajia. Tapaamisrekisteristä näet tarkemmin, keitä poliittisia päättäjiä olemme vuoden aikana tavanneet.

 

SAMOKin puheenjohtaja 2022 Emmi Lainpelto

SAMOKin puheenjohtaja 2022 Emmi Lainpelto, Kuva: Salla Merikukka

 

 

 

”Tähän vuoteen on mahtunut todella paljon, ja sen oikeastaan huomaa vasta nyt, kun katsoo taaksepäin. Jokainen meistä on antanut toiminnalle valtavasti, olemme näkyneet mediassa, tavanneet ihmisiä, ottaneet kantaa ja juurikin päässeet vaikuttamaan. On siis syytä pysähtyä hetkeksi ja olla ylpeä siitä, mitä olemme päässeet tekemään!” 

 

 

 

Vuosi on pitänyt sisällään vaikuttamista myös lausuntojen ja kannanottojen muodossa. Kirjoitimme vuoden aikana yhteensä 32 lausuntoa, joissa toimme ammattikorkeakouluopiskelijoiden näkemyksiä esille. Pääosa lausunnoista koski lakiesityksiä tai asetuksia. Lausuttavia asioita oli muun muassa maahantuloon liittyvät kysymykset sekä ulkomaalaislaki, julkinen talous, terveydenhuoltolakiin liittyvät muutokset, opintotukilaki sekä jatkuvaan oppimiseen liittyvät muutokset. Lausuntojen lisäksi kirjoitimme tänä vuonna 13 kannanottoa. Useimmiten kannanotto liittyi opiskelijoiden toimeentuloon, mutta aiheina olivat myös opiskelijakuntien rahoitus, YTHS:n lisärahoituksen tarve, Venäjän hyökkäyssota ja visio ammattikorkeakoulutuksesta.

Tämä on 31. blogiteksti tänä vuonna. Juhlavuoden jälkeen on vierasblogien suhteen palattu takaisin normaaliin ja vierasblogeja julkaistiin 3. Ehdokasblogeja taas julkaistiin 8 kappaletta. Jokainen SAMOKin hallituslainen ja asiantuntija on kirjoittanut vähintään yhden blogitekstin ja niitä voit lukea täältä.

Niin! Saatiinhan me myös loppuvuonna julkaistua Arvot ja asenteet -selvitys, joka toteutettiin osana ensi vuonna kokonaan julkaistavaa Opiskelijabarometria. Selvitystä pääset lukemaan täältä!

Ensi vuonna vaikuttaminen jatkuu ja hetki tammikuussa uudet toimijat pääsevät täysillä tekemään aivan mahtavaa eduskuntavaalikampanjaa!

 

Tästä vuodesta ylpeästi kiittäen,

Emmi Lainpelto
SAMOKin puheenjohtaja 2022