05.03.2021 | Blogi

Miksi ihmeessä ammattikorkeakouluopinnot?

Siitä on nyt reilu puolitoista vuotta, kun aloitin työni toiminnanjohtajana ammattikorkeakouluopiskelijoiden valtakunnallisessa liitossa, SAMOKissa. Työpäiväni ovat täynnä paljon erilaisia tehtäviä ja tilanteita, joita pitää ratkoa. Yhtenä hetkenä pohdin työaikakirjauksia ja toisena preppaan puheenjohtajaa tulevaa mediahaastattelua varten. Mistä pidän eniten, on se etteivät päivät ole kopioita toisistaan vaan saa tehdä todella monipuolisesti erilaisia asioita, johtaa todella mielenkiintoisia kokonaisuuksia ja työskennellä aivan mahtavan porukan kanssa.

17.3.2021 alkaa kevään toinen yhteishaku ja se sai minut pohtimaan oma
a koulutuspolkuani ja sitä, että aina välillä minulta kysellään, että miksi ihmeessä olen valinnut ammattikorkeakouluopinnot omaksi koulutuspolukseni.

Olen monesti miettinyt, että miten äärimmäisen kiitollinen olen siitä, että aikoinaan opiskelin juuri sitä mitä opiskelin ja juuri sellaisessa korkeakoulussa kuin opiskelin. Olen kansainvälisen liiketoiminnan tradenomi (Bachelor of Business Administration) ja opinahjokseni valikoitui Helsingissä sijaitseva Arcada vaikka oli lähellä, etten olisi koskaan opiskellut ammattikorkeakoulussa tai edes Suomessa.

Polkuni ei ollut suora ammattikorkeakoulua kohti vaan yläasteella olin varma, että tulevaisuudessa opiskelisin ulkomailla perinteisessä huippuyliopistossa ja valloittaisin sen avulla akateemisen maailman sekä myöhemmin olisin suurin bisnesmoguli ikinä. Varmistaakseni mahdollisuuteni hain vielä lukioon IB-linjalle ja pääsin, joten olin jo aloittanut henkisesti matkalaukkujeni pakkaamisen. Lukion lopussa pohdin kuitenkin, että voisi olla  sittenkin ihan ok jäädä Suomeen, sillä en tiennytkään tarkemmin mitä ja missä haluan opiskella. Päätin pitää hengähdystauon ja työskennellä samalla, kun mietin mitä haluaisinkaan tehdä.

Yritin kovasti löytää mitä opiskelisin. Yhdessä vaiheessa olinkin menossa kauppakorkeakoulun pääsykokeisiin. Kävin preppauskurssinkin, tai no, jätin sen puolessa välissä kesken. Koska iski valtava epävarmuus. Töissä oli niin mielenkiintoista olla ja paljon opittavaa työelämästä, mutta pääsykoekirjat samantyyppisistä aiheista ei jostain syystä kiinnostaneet. Aiheet sinänsä hyviä, mutta eivät saaneet samaa kipinää aikaiseksi kuin töissä. Kun pääsykoepäivä tuli, jätin menemättä ja pelkäsin katuvani ikuisesti sitä päivää. Onneksi  hieman myöhemmin muistin ammattikorkeakoulujen olemassaolon, koska ne oli loppujen lopuksi lottovoitto minulle. Ei ollut mitään niin sopivaa korkeakoulutusmuotoa työelämästä valtavan innostuneelle tyypille kuin ammattikorkeakoulu. Olin jo pitkään luullut, että korkeakoulutus ei olekaan minun juttu. Sehän osoittautui vääräksi, sillä kulman takana olikin minulle sopiva polku.

AMK-opinnoissani oli monta hyvää asiaa, kuten niiden käytännönläheisyys ja työelämälähtöisyys. Ne piti mielenkiintoni yllä koko opintojeni ajan. Ilman niitä en olisi jaksanut suorittaa tutkintoa loppuun. Yritin toki loppuvaiheessa ihan itse laittaa kapuloita rattaisiin ja hain Helsingin yliopistoon opiskelemaan valtiotieteitä, ja pääsin. Hetken aikaa tutkailin menoa, mutta totesin työelämänäkökulmien olevan enemmän minun juttuni silloin.

Kiitollisuus on läsnä monessa asiassa liittyen amk-tutkintooni ja sen suorittamiseen. Ennen opintojani AMK:ssa en tiennyt, että suurin vahvuuteni on ongelmanratkaisutaitoni. Opintojen muoto opetti minulle valtavasti itsestäni ja vahvisti taitojani, joilla olen menestynyt urallani.

Lopuksi haluan kannustan jokaista AMK-opiskelijaa ja myös AMK-tutkinnon suorittaneita kertomaan miksi valitsi AMK-opinnot ja mikä on tai oli niissä parasta! Postaa tarinoita someen hästägillä #siksiAMK #ylpeästiAMK ja mainitse mielellään @samok_fin.  

Armi Murto 
toiminnanjohtaja

Armin yhteystiedot ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä löydät nettisivuiltamme. Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

Miksi AMK-blogisarjamme on osa SAMOKin juhlavuoden juhlintaa ja viestintää. Sarjassa eri henkilöt, sekä opiskelijat että jo valmistuneet alumnit kertovat miksi valitsivat ammattikorkeakouluopinnot ja mikä niissä on tai oli parasta.

Instagram: @samok_fin
Twitter: @SAMOK_FIN
Facebook: @SAMOK.FIN