04.10.2021 | Blogi

SAMOK 25 vuotta: Korkeita päämääriä ja aatteen paloa
Kuvassa SAMOKin pääsihteeri vuodelta 2001. Kristiina Kokko hymyilee kuvassa. Hänellä on tummat hiukset ja yllään tumma pusero.

Kristiina Kokko toimi SAMOKin pääsihteerinä vuonna 2001.

Vuonna 2001 toimin SAMOKin pääsihteerinä. Olin tuolloin 23-vuotias ja ensimmäisessä isommassa esimiespestissäni. Olin sitä ennen ollut töissä vastaperustetussa Tradenomiliitossa, ehkä siksi minut valittiin SAMOKiin.

Elimme kuitenkin monella tapaa toisenlaista aikaa kuin nyt. Mäkelänkadulla järjestettiin paljon bileitä, mutta myös työtä tehtiin kellon ympäri. Alakerran ravintola Musta Härkä oli täynnä tupakansavua, kun iltaisin siirryttiin istumaan sinne. Varsinkin hallituksen jäsenet asuivat kummallisissa virityksissä ja tulivat toimeen todella vähällä. Kännykät olivat tulleet kaikkialle ja kommunikaattorit olivat kova sana. Älypuhelimista ei vielä tiedetty mitään ja tiedotteet oli varminta faxata toimituksiin. Toiminta oli sellaista kuin opiskelijatoiminta on, täynnä tunteita ja intohimoa, korkeita päämääriä ja aatteen paloa. 

Ammattikorkeakoulututkinnon profiilin nostoa

Työ on yhä kesken, sillä esimerkiksi valtion virantäytössä ei YAMK- tutkinto ole vakiinnuttanut paikkaansa maisteritutkinnon rinnalla, alemmasta tutkinnosta puhumattakaan.

Tärkein asia minusta oli se, että pyrimme kaikin keinoin nostamaan ammattikorkeakoulututkinnon korkeakoulututkintojen joukkoon ja tekemään ammattikorkeakouluopiskelijoista tasavertaisia korkeakouluopiskelijoita. Se työ on yhä kesken, sillä esimerkiksi valtion virantäytössä ei YAMK- tutkinto ole vakiinnuttanut paikkaansa maisteritutkinnon rinnalla, alemmasta tutkinnosta puhumattakaan. Ajattelen, että tämä teema on kulkenut mukana urallani koko ajan. Muutokset kestävät todella kauan, sen tässä on saanut nähdä ja kokea. 

Elävät muistot ja käänteentekevä ura

Syyskuussa 2001 kutsuimme SYL:n liittohallituksen vieraaksi Mäkelänkadulle. Neukkarin telkkarista katsoimme, kun World Trade Centerin kaksoistorneja kohti lensi lentokoneita. Matkustaminen, lentäminen ja jotakin maailmasta muuttui sen illan aikana peruuttamattomasti. Tuossa iässä tutustuu ja sitoutuu vahvasti ihmisiin. Noiden vuosien ihmisistä iso osa on jollakin tavoin elämässäni edelleen. Ensimmäiset heistä jo edesmenneinä, elävinä muistoissa. Ajattelen suurella rakkaudella ja kiitollisuudella noita vuosia ja ihmisiä SAMOKissa. 

SAMOKin pesti oli luultavasti käänteentekevä urallani. Suuntauduin yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, harjoittelin johtamista, tutustuin ihmisiin joiden kanssa on sitten todella saatu vaikuttaa. Myös henkilökohtaisesti vuosi oli käänteentekevä. Syksyllä 2001 aloin myös odottaa ensimmäistä lastani. En tietenkään kertonut siitä, kun pyrin marraskuussa kokoomusopiskelijoiden puheenjohtajaksi. Jouluna menin naimisiin ja vuoden vaihtuessa aloitin uran kokoomuksessa. Tie SAMOKista on vienyt neljä kertaa ministerin erityisavustajaksi, Akavan kehityspäälliköksi ja seurakuntapastoriksi. Tällä hetkellä olen kokoomuksen puoluesihteeri ja pappi sekä ylpeä SAMOK-alumni. 

Kristiina Kokko
SAMOKin pääsihteeri 2001

Tämä vierasblogi on osa SAMOKin juhlavuoden juhlintaa ja viestintää. Sarjassa eri henkilöt kertovat sekä muistelevat ajastaan SAMOKissa ja/tai yhteistyöstään SAMOKin kanssa.

Seuraa meitä somekanavissamme!
Instagram:
 @samok_fin
Twitter: @SAMOK_FIN
Facebook: @SAMOK.FIN