05.06.2020 | Blogi

Hannele Kirveskoski: Kaikkien aikojen YTHS-kevät

Vuosi sitten eduskunta hyväksyi Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) laajentumisen AMK-opiskelijoille, eli lain korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta. Tuota lakia oli tavoiteltu lähes koko SAMOKin olemassaolon ajan, joten hetki oli juhlallinen. Lain hyväksymisestä tietenkin uutisoitiin paljon, mutta sen jälkeen hiljeni. Mitä on siis tapahtunut kuluneen vuoden aikana?

Aloitin työt SAMOKissa elokuussa ja tuolloin laajennuksen suunnittelu eteni jo täyttä vauhtia: valmistelu oli aloitettu YTHS2021-projektissa, johon palkattiin projektipäällikkö sekä projektisuunnittelija. Laajentumista varten perustettiin erillinen YTHS:n hallituksen seurantaryhmä. SAMOKin hyvinvointipolitiikan asiantuntijalle oli juuri myönnetty puhe- ja läsnäolo-oikeus YTHS:n hallituksen kokouksiin. SAMOK puolestaan valmistautui laajennukseen suunnittelemalla Opiskelijat terveyttä edistämässä (OTE) -projektin. Projektiin oli haettu ja saatu rahoitus opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Tähän kaikkeen siis hyppäsin mukaan innostuneena.

Erityisesti tänä keväänä YTHS-laajennukseen liittyvät asiat ovat vieneet omalta työpöydältäni paljon aikaa, ja hyvä niin, koska tekemistä riittää!

YTHS:n tehtäviin kuuluvat perusterveydenhuollon ja suunterveyden palvelut. Uusia toimipisteitä tullaan perustamaan useita.

Viime vuonna laajennusta vielä suunniteltiin, mutta tänä keväänä asiat ovat edenneet nopeasti: helmikuussa YTHS ja opiskeluterveydenhuollon järjestäjäksi alkava Kela allekirjoittivat sopimuksen ja sen jälkeen julkaistiin YTHS:n uusi palveluverkko. Palveluverkko sisältää YTHS:n omat ja yhteistyökumppaneiden toimipisteet. Uusia toimipisteitä tullaan perustamaan useita, joten koko kevään on etsitty uusia toimitiloja ja osasta on jo vuokrasopimuksiakin allekirjoitettu. Kesällä on tiedossa remontteja ja yhteistyökumppaneiden etsintää. Myös uuden henkilökunnan rekrytointi on alkanut. Ja jos muuten olet kiinnostunut YTHS:n tulevista työpaikoista, käy tällä sivulla!

Huhtikuussa julkistettiin myös YTHS:n uusi palvelumalli sekä sosiaali- ja terveysministeriön päivitetty opiskeluterveydenhuollon opas. Näiden myötä saatiin tarkempaa tietoa siitä, millaisia terveyspalveluita YTHS tulee opiskelijoille tarjoamaan. YTHS:n tehtäviin kuuluvat perusterveydenhuollon ja suunterveyden palvelut, kuten terveystarkastukset, seksuaaliterveys ja ehkäisyneuvonta,  mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä oppilaitosten kanssa tehtävä ennaltaehkäisevä työ terveellisen opiskeluympäristön edistämiseksi.

Tämän lisäksi olemme SAMOKissa järjestäneet koulutuksia opiskelijakunnille, ja niitä on tulossa vielä syksyllä lisää. Lopuksi koulutusten sisällöt koostetaan koulutuspaketiksi, joka jää opiskelijakuntien käyttöön. Viime viikkojen aikana olemme myös SYL:n, YTHS:n ja opiskelijakuntien kanssa suunnitelleet, kuinka YTHS:n hallinnossa olevat opiskelijaedustajapaikat jaetaan uudelleen.

Merkittävä osa työajasta on mennyt myös yhteistyössä YTHS:n kanssa: sekä YTHS:n hallitus että laajentumisen seurantaryhmä kokoontuvat kerran kuussa. Lisäksi tapaamme tietysti YTHS:n henkilökuntaa muutenkin. Olemme suunnitelleet YTHS:n ja Kelan kanssa myös ensi syksyn viestintää, ja siitä kuulette ihan pian lisää!

Työt YTHS-laajennuksen ja oman OTE-projektimme parissa jatkuvat ensi syksyyn. Silloin alamme myös viestiä täydellä teholla AMK-opiskelijoille tulevasta muutoksesta ja tulevasta terveydenhoitomaksusta.

 

Onko YTHS-laajennus tuttu? Jos kaipaat lisätietoja, tässä pari vinkkiä:

YTHS2021-projektin sivu. Sivulle päivitetään säännöllisesti ajankohtaista tietoa laajennuksen etenemisestä ja sinne lisätään myös uusien palvelupisteiden tarkkoja sijainteja sitä mukaa kun ne varmistuvat.

YTHS:n tuottamat infomateriaalit laajennuksesta. Materiaali on suunnattu ensisijassa opiskelija- ja ylioppilaskunnille ja tutoreille, mutta sopii oikein hyvin muillekin kiinnostuneille!

Videot on tehty myös ruotsiksi ja englanniksi.

 

Hannele Kirveskoski
hyvinvointipolitiikan asiantuntija

Hannele vastaa hyvinvointipolitiikan asiantuntijana laajasti opiskelijoiden terveyteen ja koulutuksen saavutettavuuteen liittyvistä teemoista. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme. Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

SAMOK Behind the Scenes raottaa salaisuuden verhoa! Millaisia työntekijämme ovat ja mitä he tekevät päivittäisessä työssään? Odotamme innolla porukkamme toteutuksia, toivottavasti sinäkin. Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!

Instagram: @samok_fin
Twitter: @SAMOK_FIN
Facebook: @SAMOK.FIN