24.03.2020 | Blogi

Ensimmäisen etätyöviikon fiilikset: Olisipa kristallipallo

Viime viikon maanantaina herättiin SAMOKin toimistolla uudenlaiseen tilanteeseen, kun kaikki
toimistolta ovat siirtyneet etätyöskentelyyn käytännössä yhden viikonlopun aikana. Meillä on aina ollut tiivis työporukka, jaetut työhuoneet ja käytäväkeskusteluja mitä erikoisimmista aiheista. Päätös siirtyä etätyöskentelyyn oli oikea, mutta se ei silti tarkoita, että asia ei saisi jännittää. Itseäni ainakin esihenkilönä jännitti tämä uusi tilanne aivan tolkuttomasti. 

Meidän hallituskausi SAMOKissa kestää aina vuoden kerrallaan ja perehdytyksiä eri aiheisiin oli vielä reippaasti helmikuun puolella. Olimmekin tilanteessa, jossa tapaamisia esimerkiksi kansanedustajien kanssa oli sovittu pitkälle kevääseen ja omien tapahtumien suunnittelu oli täydessä tohinassa. Kuviot olivat niin sanotusti selvillä.

Se, että kaikki menee käytännössä uusiksi yhden viikonlopun aikana ei ollut sellainen asia mihin olisin osannut varautua. Ja miten olisinkaan voinut? Tämä pandemia on meille kaikille uusi tilanne ja jos joku tämän osasi ennustaa, niin syön kyllä hattuni. Muistan viime viikonloppuna sanoneeni, että olisin valmis maksamaan maltaita kristallipallosta, joka kertoo mitä tulee tapahtumaan. Voin siis myöntää sen, että en siedä mitenkään erityisen hyvin epävarmuutta. 

Yhteistyö eri tahojen kanssa on siirtynyt verkkoon, mutta se ei ole loppunut tai edes oikeastaan hidastunut.

Oma jännitykseni on kuitenkin helpottunut jatkuvasti viikon mittaan. Olen huomannut niin upeita työsuorituksia, innovatiivisia ideoita ja naurunremakkaa ympärilläni, että ei voi kuin hattua nostaa. Lausuimme valmiuslaista puolentoistatunnin aikana ja edunvalvontatyö ei ole missään vaiheessa pysähtynyt. Yhteistyö eri tahojen kanssa on siirtynyt verkkoon, mutta se ei ole loppunut tai edes oikeastaan hidastunut. Opiskelijakunnat ovat jakaneet keskenään ideoita, miten voivat näinäkin aikoina lisätä yhteisöllisyyttä ja tukea opiskelijoita. Edunvalvojat ovat hereillä ja valmiina olemaan opiskelijoiden turvaverkkona. 

Se, että skippaan lounaan tai kävelylenkin koska pakko katsoa hallituksen jokainen julkinen esiintyminen ei tee maailmaa tämän valmiimmaksi.

Toivon kuitenkin kaikilta armollisuutta ja ymmärrystä. Kellään muullakaan ei ole ollut haluttua kristallipalloa ja päätökset sekä toimet tehdään aina parhaan ja ajankohtaisimman tiedon varassa. Välttämättä jokaiseen kysymykseen ei ole vielä vastausta ja vastaukset saattavat myös muuttua nopeallakin syklillä. Se, mistä en ole vielä päässyt eroon, on jatkuva riittämättömyyden tunne itseäni kohtaan, joten uskon tietäväni mitä pyydän. Se, että skippaan lounaan tai kävelylenkin koska pakko katsoa hallituksen jokainen julkinen esiintyminen ei tee maailmaa tämän valmiimmaksi. Peräänkuulutankin armollisuutta niin muita kuin myös itseäsi kohtaan. Me olemme inhimillisiä, erehtyväisiä otuksia ja epävarmuutta voi olla hankala käsitellä. Tehdään parhaamme, peskäämme kädet, ollaan vastuullisia ja vielä kerran peskäämme kädet. 

Anna Laurila
Puheenjohtaja

Anna vastaa liiton puheenjohtajana edunvalvonnan ja liiton johtamisesta. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme.  Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

SAMOK Behind the Scenes raottaa salaisuuden verhoa! Millaisia työntekijämme ovat ja mitä he tekevät päivittäisessä työssään? Odotamme innolla porukkamme toteutuksia, toivottavasti sinäkin. Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!

Instagram: @samok_fin

Twitter: @SAMOK_FIN

Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry