26.09.2017 | Blogi

Ehdokasblogi: Yhteisöllisyys keskiöön opiskelijan oppimisessa ja tulevaisuudessa

Blogin kirjoittaja Maria Jokinen on ehdolla SAMOKin puheenjohtajaksi 2018

Kuten hauska meemi kertoo, hyvinvointi on vaakalaudalla. Opiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan opiskelijat voivat jatkuvasti yhä huonommin, mikä taas vaikuttaa hyvin suoraan oppimiseen ja tulevaisuuden työelämään.  Mistä sitten ammentamaan tätä hyvinvointia, parempaa osaamista ja terveempää työelämää?

Hyvinvointi on kokonaisvaltaista. Se ei tarkoita pelkästään selviytymistä arjesta ja fyysistä terveyttä. Hyvinvointi on myös elämänlaatua ja onnellisuutta. Mikä siis on korkeakoulun ja opiskelijakunnan rooli tässä?

Yhä enenevässä määrin eri korkeakoulut ja opiskelijakunnat ovat luoneet yhdessä liikunta- ja hyvinvointipalveluja, ja se vie paljon lähemmäksi tavoitetilaa, jossa jokainen korkeakouluopiskelija tuntee itsensä todella hyvinvoivaksi.

Näen, että yksi osa-alue tulisi ottaa enemmän huomioon ja se on yhteisöllisyys. Usein aiheesta puhutaan kauniissa korulauseissa korkeakouluyhteisöstä, mutta mitä se tarkoittaa. Siinäpä vasta onkin tavoitetta, että jokainen opiskelija korkeakoulussa tuntee kuuluvansa osaksi yhteisöä, eikä tunne oloaan yksinäiseksi.

Uskon vakaasti, että yhteisöllisyyden luominen toisi opiskelijoille parempaa hyvinvointia, oppimistulokset vain kasvaisivat, ja tulevaisuuden työelämä saisi yhä verkostoituneempia ja terveempiä asiantuntijoita.

Onko yhteisöllisyydessä avain opiskelijakuntien tulevaisuudelle ja tarjoaako tulevaisuuden opiskelijakunta tiiviimmän ja kaikki mukaan syleilevän paikan, jossa kukaan ei ole yksin.

Maria Jokinen