08.10.2019 | Blogi

Ehdokasblogi Emma Kokkonen: Mitä toivelistassasi lukee tämän jälkeen?

Hei opiskelija, päättäjä, aktiivi. Hei ihminen. Keräiletkö sulkia hattuusi? Oletko varma?

Meistä monen arki täyttyy tehtävä- ja toivelistoista. Itsekin olen kova tehtävälistojen fani, sillä niiden avulla saan arjen jäsenneltyä toimivammaksi. Toivelistoihinkin olen turvautunut useasti. Kesän toivelistalleni pääsivät ainakin ystävien vohvelikahvilassa vierailu, mattojen pesu ja lavatanssit. Mielestäni onkin tärkeää jäsennellä tehtävä- ja toivelistoja. Tehtävälistat helpottavat arkea ja toivelistat luovat hyvää mieltä ja motivaatiota. Olenkin harrastanut toivelistoja myös aktiiviarjessamme. Toivon aina, että jokaisella toimijalla on edes yksi selkeä, henkilökohtainen toive tai tavoite aktiivikaudelle. Olipa toive sitten kouluruokailun parantaminen, toimiston viihtyisäksi sisustaminen, ensimmäisten vuosijuhlien järjestäminen tai uuden opiskelija-alennuksen neuvotteleminen, tärkeää on, että toive motivoi ja saa liikkeelle.

Varmasti sinulla itselläkin on toivelista, ellei useampikin. Tehtävälistoista puhumattakaan. Onnistumisten ja epäonnistumisten kautta lämpimästi kannustan tekemään henkilökohtaisia ja yhteisiä tehtävälistoja niin omassa, kuin aktiivin arjessa. Yhteiset tehtävälistat luovat selvät askelmerkit ja avoimuutta – kaikki tietävät missä mennään ja minne ollaan matkalla. Yhteisiä toivelistoja ei tule kuitenkaan sivuuttaa, sillä juuri nuo yhteiset toiveet ja tavoitteet luovat ryhmähenkeä, ne kertovat miksi tehdään ja luovat motivaatiota. Mielestäni juuri sisäinen motivaatio on aktiivitoiminnan ydin. Luottamustoimijaa on vaikea pakottaa toimimaan. Sisäisen motivaation siivittämänä tulokset ovat lähes poikkeuksetta parhaita mahdollisia.

Mitä nuo toisinaan julkiset, toisinaan hyvinkin salaiset listat kertovat meistä? Kuvioihin astuvat mukaan nuo niin kuuluisat sulat hatussa. Missä kohtaan mennään metsään? Jos pääministerin tapaaminen itsessään on tärkeämpää, kuin keskusteltavat asiat, on metsään rysäytetty ja kovalla vauhdilla. Nyt saatat miettiä, että pääministerin tapaaminenhan on itseisarvo. Onko todella? Mietitäänpä hetki. Antaisimmeko arvoa enemmän itse kohtaamiselle? Voisimmehan kertoa omille lapsenlapsillemme, että olemme tavanneet Suomen pääministerin vuonna 2020. Vai antaisimmeko kuitenkin enemmän arvoa aiheelle, josta keskustelimme? Saimme mahdollisesti lobattua jotain opiskelijoille erityisen tärkeää asiaa. Saimmeko kenties muutoksen alulle? Opimmeko ehkä jotain? Huomaatte varmasti, mitä tarkoitan. 

Toiveita pitää olla ja tavoitteita varsinkin. Ei ole väliä ovatko ne lopulta juuri listana. Tehdään asioita aidon tekemisen vuoksi. Jätetään ne sulat nappaamatta hattuun. Tärkeintä on kuitenkin, että pää siellä hatun sisällä tietää tehneensä oikeita asioita – oikeista syistä. Olemmehan kaikki tällä kentällä tekemässä yhteistä hyvää. 

Haaveillaan yhdessä isosti ja tehdään vielä isommin.

Emma Kokkonen
Ehdokas SAMOKin varapuheenjohtajaksi vuodelle 2020

Emman somet:
Facebook
IG

Julkaisemme SAMOKin hallitukseen vuodelle 2020 hakevien blogitekstejä syys-lokakuun aikana. Ehdokkaiden esittämät ajatukset eivät välttämättä edusta meidän kantojamme. Uusi hallitus valitaan liittokokouksessamme Helsingissä 31.10-1.11.