04.02.2021 | Blogi

Antti Paunonen: Onko suuri työmäärä leveilemisen asia?

Kentällä muutaman vuoden olleena, olen kuullut kerran jos toisenkin lausahduksen: ‘’Mä oon tehnyt toimistolla 110 tuntia töitä viimeisen kahden viikon aikana’’. Eihän töiden tekemisessä itsessään ole mitään väärää, tarvittavat hommat pitää saada tehtyä. Kuitenkin se asenne, mikä meillä on järkyttävän työmäärän tekemistä kohtaan ei ole tervellistä omalle hyvinvoinnille. Jostain suomalaisuuden juurista tulee asenteemme asettaa ‘’kovimmat’’ työntekijät jalustalle. Itse ainakin olen kotona kahvipöydässä kuullut miten kovimmat työntekijät on nostettu jalustalle jota voi vain ihailla. 

Työmoraalimme on ihannoitavaa globaalisti, mutta nuorelle se saattaa olla todella petollista. Meillä kaikilla itsensäjohtamisen kyvyt eivät ole välttämättä kehittyneet riittävälle tasolle tunnistaaksemme uupumuksen tai loppuun palamisen oireet. Pahimmassa tapauksessa burnout saattaa lamauttaa pitkiksi ajoiksi ja se jos joku on kuormittavaa itselle ja organisaatiolle. Pelottavinta tässä on se, että tätä näkee joka vuosi opkukentällä. 

Kun teemme pitkää päivää produktiivisuus laskee – se on fakta. Illan viimeisillä tunneilla keskittymiskyky ei ole samalla tasolla kuin päivällä. Monesti tuntuu siltä, että asioita vaan pyörittelee, hyppii asiasta toiseen eikä todellakaan saa niin paljoa aikaan että kannattaisi tehdä vielä työjuttuja. Osassa asioista pohtiminen yön yli saattaa vain helpottaa työn viimeistelyä, puhumattakaan siitä, että seuraavana päivänä jaksat toimia normaalisti. 

Muutama asia on hyvä pitää vuoden aikana mielessä:

Aikatauluta asiat kunnolla kalenteriisi ja pidä siitä kiinni.

Älä pelkää pyytää apua, jokainen meistä tarvitsee sitä joskus.

Meistä kukaan ei ole kone.

 

Antti Paunonen
hallituksen varapuheenjohtaja

Antti vastaa hallituksen varapuheenjohtajana hallinnon koordinoinnista. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme.  Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

SAMOK Behind the Scenes raottaa salaisuuden verhoa! Millaisia hallituksen jäsenemme ovat ja mitä he tekevät päivittäisessä työssään? Odotamme innolla porukkamme toteutuksia, toivottavasti sinäkin. Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!

Instagram: @samok_fin

Twitter: @SAMOK_FIN

Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry