10.02.2020 | Blogi

Anna Laurila: Miksi meidän jokaisen tulee olla ylpeästi AMK?

Ammattikorkeakoulutuksen laatu ja lähiopetuksen väheneminen ovat puhututtaneet viime viikkoina valtakunnan medioissa. Lähiopetuksen väheneminen ja samalla henkilökunnan työmäärän lisääntyminen ovat valitettavia tosiasioita korkeakoulujen arjessa. Ammattikorkeakouluihin kohdistuneet leikkaukset ovat nakertaneet niin koulutuksen rahoituspohjaa kuin myös joidenkin opiskelijoiden ammatillista itsetuntoa. Povattu koulutuksen kunnianpalautus nykyiseltä hallitukselta jäi noin 2 prosenttiin, vaikka samaan aikaan peräänkuulutetaan Suomen tarvetta saada lisää korkeakoulutettuja osaajia.

Ammattikorkeakouluissa opiskelee yli puolet kaikista korkeakouluopiskelijoista, ja vuosittain valmistuu valtava määrä eri alojen osaajia. Jokainen meistä tulee jossain vaiheessa elämää olemaan jollain tavalla riippuvainen tai vaikutteinen AMK-koulututetusta väestöstä. Oli se sitten kulttuurin, tekniikan tai sosiaali- ja terveydenhuollon kautta, vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Jokainen meistä tulee jossain vaiheessa elämää olemaan jollain tavalla riippuvainen tai vaikutteinen AMK-koulututetusta väestöstä. Oli se sitten kulttuurin, tekniikan tai sosiaali- ja terveydenhuollon kautta, vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Vaikka kerronkin miten koulutuksesta on leikattu ja mitä seurauksia siitä on, niin samalla haluan painottaa, että ammattiylpeyttä ei tule leikata. Jokaisen tulee voida olla ylpeä omasta alastaan ja osaamisestaan. Jokaisella tulisi olla valmiudet harjoittaa omaa ammattiaan ja työllistyä mieluisiin tehtäviin. En kuitenkaan tarkoita tällä, että kun olet alasi valinnut, niin et ikinä saisi muuttaa suuntaa. Päinvastoin, jatkuva oppiminen tarjoaa mahdollisuuksia joko jatkokehittää osaamistaan tai opetella täysin uutta.

Voin tässä vaiheessa jo sanoa, että nykyinen tutkintoni ei tule olemaan viimeiseni. Tämä siksi, koska olen utelias ja haluan kehittää systemaattisesti omaa osaamistani myös tulevaisuudessa. Koulutus on myös yksilön turvana osana työn murrosta. Työnkuvat muuttuvat ja työpaikkoja syntyy ja katoaa. Tämä voi tuntua pelottavalta ja niin se pelottaa minuakin. Onko osaamisellani arvoa?

Koulutus on yksilön turvana osana työn murrosta. Työnkuvat muuttuvat ja työpaikkoja syntyy ja katoaa. Tämä voi tuntua pelottavalta, ja niin se pelottaa minuakin. Onko osaamisellani arvoa?

Tähän nivoutuukin ammattiylpeys. Minun täytyy kyetä olemaan ylpeä osaamisestani, vaikka tulevaisuudessa opiskelisinkin täysin jotain muuta. En myöskään puheillani tai teoillani halua itse painaa omaani, tai toisten, ammatillista itsetuntoa alas. Kritiikkiä tulee voida esittää ja keskustella koulutuksen ongelmista, mutta samaan keskusteluun ei sovi panettelu tai vähättely.

Kritiikkiä koulutusta kohtaan tulee voida esittää ja sen ongelmista pitää kyetä puhumaan, mutta samaan keskusteluun ei sovi panettelu tai vähättely.

Miksi sitten koko yhteiskunnan tulisi olla ylpeä AMK-koulutuksesta ja päättäjien olla valmiita panostamaan koulutukseen? Esimerkiksi siksi, että vuonna 2018 ammattikorkeakouluista valmistuneiden työllisyysaste oli 89% ja ylempään ammattikorkeakoulututkintoon valmistuneiden osalta se oli 95%. Voimme siis ylpeästi todeta antavamme panoksemme tälle yhteiskunnalle! 

Keskustelen enemmän kuin mielelläni ammattikorkeakouluihin kohdistetuista leikkauksista, ja kuinka ne vaikuttavat opiskelijoihin. Kuitenkin ennemmin aina puhuisin siitä, kuinka ylpeä olen ammattikorkeakoulutuksesta ja opiskelijoista. Vakuuttavan vaikuttamistyön selkäranka on kuitenkin opiskelijat, ketkä uskaltavat vaatia koulutukseltaan sitä mitä ovat tulleet hakemaan ja olla #ylpeästiAMK.

Anna Laurila
puheenjohtaja

Anna vastaa liiton puheenjohtajana edunvalvonnan ja liiton johtamisesta. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme.  Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

SAMOK Behind the Scenes raottaa salaisuuden verhoa! Millaisia työntekijämme ovat ja mitä he tekevät päivittäisessä työssään? Odotamme innolla porukkamme toteutuksia, toivottavasti sinäkin. Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!

Instagram: @samok_fin

Twitter: @SAMOK_FIN

Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry