04.09.2017 | Kannanotot

Kahdesta hyvästä yksi parempi – korkeakoululakiuudistuksen palveltava opiskelijaa

Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina 4.9. mahdollisesta uudesta korkeakoululaista, joka on noussut keskusteluun uuden korkeakouluvision valmistelun aikana. Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK on osallistunut aktiivisesti vision valmisteluun, ja toivottaa tämänkaltaiset rohkeat avaukset tervetulleiksi.

Ministeriyhteinen-korkeakoululaki-voi-parhaimmillaan-olla-toimiva-keino-kunhan-sek-amk-ett-yliopistotutkintojen-erityispiirteit-vaalitaan-jatkossakin-huomauttaa-samokin-puheenjohtaja-anni-koivisto-2ön hahmotelman mukaan tulevaisuudessakin olisi ammattikorkeakouluja ja yliopistoja, mutta laki antaisi näille mahdollisuuden yhdessä muodostaa yhden oikeushenkilön, joka voisi tarjota sekä AMK- että yliopistotutkintoja. SAMOK suhtautuu avoimesti lakiuudistukseen mutta toivoo, että se valmistellaan huolella ja korkeakoulutuksen kehittämistä tarkastellaan kokonaisuutena.

“Duaalimalli muodostuu erillisistä tutkinnoista, ei pelkästään seinistä. Kannatamme pyrkimyksiä sujuvoittaa opiskelijaa hyödyttävää yhteistyötä. Yhteinen korkeakoululaki voi parhaimmillaan olla toimiva keino, kunhan sekä AMK- että yliopistotutkintojen erityispiirteitä vaalitaan jatkossakin”, huomauttaa SAMOKin puheenjohtaja Anni Koivisto.

Tutkintojen erityispiirteiden huomioimisen lisäksi SAMOKin tavoitteena on erilaisten tutkinto-opiskelijoiden tasa-arvoinen asema korkeakoulun hallinnossa. Uusi laki ei myöskään saa muodostaa tilannetta, jossa yliopisto on määräävässä asemassa ammattikorkeakouluun, vaan kahdenlaisia tutkintoja tarjoavan oikeushenkilön tulee olla vastuussa molempien koulutusten kehittämisestä tasa-arvoisesti.

“Uudistuksen tulee myös parantaa ammattikorkeakouluopiskelijoiden mahdollisuuksia jatkaa opintojaan tohtorin tutkintoon asti, mahdollisesti myös ammattikorkeakouluissa. Lakeja avattaessa opiskelijan mahdollisuuksien tulee olla keskiössä, ja pussinperiä täytyy pyrkiä poistamaan”, muistuttaa hallituksen jäsen Emmi Paajanen.

Lisätiedot:

Anni Koivisto, puheenjohtaja
[email protected]
050 389 1000

Emmi Paajanen, hallituksen jäsen
[email protected]
050 389 1005