29.10.2019 | Blogi

Joel Vierikko: Tein uuden AMK-valintakokeen. Millaista se oli?

Tänään alkoi valintakokeiden uusi vuosikymmen. Osallistuin tänään uuteen AMK-valintakokeeseen Haaga-Helian Pasilan kampuksella. Hakukohteinani oli kuusi eri liiketalouden koulutusohjelmaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa ja Laurea-ammattikorkeakoulussa. Yhdellä kokeella, ilman ennakkomateriaalia.

Näin työvuoteni kiireisimpiin aikoihin osunut valintakoe oli stressistä huolimatta miellyttävä ja kevyt kokemus. Koe ei vaatinut ennakkovalmistautumista, minun tarvitsi vain saapua ajoissa paikalle oman koneen sekä henkilöllisyystodistuksen kanssa. Kokeeseen itselläni meni hiukan vajaat kaksi tuntia sallitusta kahdesta puolesta tunnista. Koeaika vaihtelee sen mukaan mille aloille hakee, maksimissaan koeaika on neljä tuntia.

Uudessa valintakokeessa kaikille aloille hakevat tekevät kaksi yhteistä osiota: päätöksentekotaidot, ja kieli- ja viestintätaidot. Jälkimmäinen osio suoritetaan kahdella kielellä, suomeksi ja englanniksi. Lisäksi kaikilla aloilla lukuunottamatta humanistista alaa ja kasvatusalaa (eli esimerkiksi yhteisöpedagogit ja viittomakielen tulkit) on matemaattinen osio. Tekniikan alalle hakevat suorittavat lisäksi edellisten lisäksi matemaattis-luonnontieteellisen osion, ja sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalle sekä humanistiselle ja kasvatusalalle hakevat tekevät eettisten taitojen osion.

Omalle kohdalleni ei sattunut mitään teknisiä ongelmia kokeen kanssa, mutta parilla kanssahakijalla oli pieniä ongelmia. Nämä harmilliset tilanteet korjattiin erittäin nopeasti, ja he pääsivät jatkamaan kokeen täyttämistä.

Mielestäni uudistus on kokonaisuudessaan tervetullut. Koe on paljon kevyempi hakijalle: etenkin toiselta asteelta valmistuville aiemmat pääsykokeet ovat voineet olla todella rankka koitos kirjoitusten tai lopputyön tekemisen jälkeen. Valintakoe on myös paljon edeltäjäänsä saavutettavampi sekä tasa-arvoisempi. Ei enää päällekkäisyyksiä pääsykoepäivissä, eikä tarvetta matkustaa ympäri Suomea eri kouluissa tekemässä keskenään samantapaisia kokeita, joissa kaikissa on eri ennakkomateriaalit.

Yksinkertaisempi, helpompi, kevyempi ja saavutettavampi. Niin kuin kaikkien uudistusten kuuluisi olla.


Joel Vierikko
hallituksen jäsen
[email protected]
040 565 7495

Lisää uudesta AMK-valintakokeesta ja opiskelusta ammattikorkeakoulussa voit lukea Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta! Seuraava yhteishaku on keväällä 2020.