23.09.2022 | Blogi

Ehdokasblogi: Miten voimme vaikuttaa suomalaiseen korkeakoulupolitiikkaan sekä kansallisen että kansainvälisen vaikuttamisen kautta

Opiskelijana ensi vuoteen valmistautuminen on kuin autosi löytäminen lumimyrskyssä: tiedät, että voi olla kylmä, et ehkä löydä autoasi syvien lumikasojen alta ja että kahvat ovat jäätyneet. Voi myös olla, että aurausauto on jo ohittanut sinut ja tiet on raivattu, joten voit rauhassa istua rattiin ja ajaa pois. SAMOK on ja tulee olemaan kaikkien suomalaisten ammattikorkeakouluopiskelijoiden aura-auto eduskuntavaalien aikana. Tiedämme, että lumimyrskyä ei voida pysäyttää kokonaan, ja tiedämme myös, että emme voi muuttaa säätä, mutta voimme valmistautua ja tehdä tilanteesta parhaan mahdollisen.

Opiskelijoiden edunvalvojana ei kuitenkaan riitä, että keskitymme vain sisäpolitiikkaan, vaan meidän on pystyttävä katsomaan hieman laajemmin. Tiedämme, että EU:n korkeakoulupolitiikka syvenee vuosi vuodelta ja että meidän on oltava paikalla barrikadeilla ja tehtävä itsemme näkyviksi myös päättäjille Brysselissä. Vaikka olemme monissa tapauksissa edelläkävijöitä eurooppalaisessa koulutuspolitiikassa, meillä on vielä pitkä matka edessämme. Mutta jos haluamme todella näkyä ja tulla kuulluksi Euroopassa, meidän on luotava vahva ja yhtenäinen rintama Suomeen. Ei ole väliä, sijaitseeko korkeakoulusi suurkaupungissa tai pikkukaupungissa, meidän on työskenneltävä yhdessä ja nostettava esiin sekä suuria huolenaiheita että jokapäiväisiä ongelmia, joita kohtaamme joka päivä. SAMOKin on oltava rohkea, suorapuheinen ja itsepäinen, kun kyse on opiskelijoiden oikeuksista, koska kukaan muu ei voi puolustaa etujamme kuin me.

Näkyvyyden lisäksi meidän on myös osoitettava kiinnostuksemme kansainvälisiä opiskelijoitamme kohtaan, meidän on osoitettava, että me Suomessa olemme todellakin edelläkävijöitä sekä koulutuksessa että yhteiskunnassamme. Ja ennen kaikkea meidän on osoitettava, että olemme todellakin tulevaisuus.

Mutta takaisin aura-autoon: jotta tiedämme, mitä teitä pitää raivata ja missä Suomessa on todellinen tarve, meidän on saatava kuva myös Suomen korkeakouluopiskelijoiden tarpeista. Missä apua tarvitaan ja mitä voidaan ja pitäisi tehdä. Mikään ei tapahdu yhdessä yössä, mutta yhdessä riittävän asiantuntemuksen ja intohimon kanssa pääsemme jo hyvin pitkälle. Mutta aura-auto tarvitsee myös huoltoa, meidän on pidettävä siitä huolta, jotta se voi pitää huolta meistä opiskelijoista. Meidän on valittava asiantuntevimmat ja innokkaimmat ihmiset työskentelemään sen parissa, Ihmiset jotka voivat ajaa ja ohjata sitä, meidän on piirrettävä kartta, jota aura-auto seuraa, ja meidän on luotettava siihen, että kaikki tekevät oman osuutensa, koko opiskelijakentällä.

 

Kirjoittaja: Ida Flemmich, ehdokas SAMOKin puheenjohtajaksi vuodelle 2023