14.09.2020 | Blogi

Armi Murto: Älä ole urpo, ole kiva

Pari viikkoa sitten muistelin SAMOKin Instagram Storyn puolella omaa ehdokasaikaani, kun olin ehdolla liiton puheenjohtajaksi. Siitä on 13 vuotta ja silloin erittäin suureksi ilokseni tulin valituksi. Vasta nyt olen ymmärtänyt, miten äärettömän hieno asia se oli. Silloin alkoi ehkä elämäni paras vuosi, koska sain muun muassa aivan mahtavan mahdollisuuden tavata ja tutustua uusiin ihmisiin. Oli mahtavaa päästä laajentamaan verkostojaan ja samalla toteuttaa todella tärkeää, merkityksellistä tehtävää.

Pörräsin ja kiertelin eri tilaisuuksia. Myös kalenterini oli täynnä tapaamisia. Ai että, se oli hauskaa, kutkuttavaa ja opettavaista. Oli erittäin mielenkiintoista kuulla, mitä muilla oli kerrottavana tehtävistään, tavoitteistaan ja miten he katsovat tätä ympärillä olevaa yhteiskuntaa. Vuosi kasvatti ymmärrystäni politiikasta, erityisesti sen erilaisista kiemuroista ja niiden merkityksestä vaikuttamistoimintaan. Otin ensi askeleeni pelisilmän hahmottamiseen. Oli kivaa, kun huomasi, että yli puoluerajojen löysi ystäviä ja valtavasti tuttuja. Vaatihan tämä kaikki aluksi tunteja, että istui alas ja otti selvää missä ja miten pääsisi tutustumaan muihin sekä mitä sitten juttelisi. Tosin, olisipa joku silloin kertonut, ettei sitä nyt tarvitse kaikkeen preppailla itseään. Jutteluonnistumisia tulee, kun on aito oma itsensä. Kyllä se small talk tulee kuin luonnostaan ja taidot harjaantuvat tapaaminen tapaamiselta. Parasta on se, että nykyään mahdollisuuksia on vielä enemmän. Arvokkaan kontaktin voi tavata missä vain, kuten ennenkin ystävän tupareissa, harrastuksissa tai työn merkeissä, mutta nykyään myös vaikka Twitterissä tai LinkedInissä.

Huoli pois, vaikka joskus mokaisikin. Tärkeintä on, että yrittää parhaansa.

Yhden todella tärkeän asian, minkä opin aika pian jo silloin yli 10 vuotta sitten, oli että piirit ovat pienet. Sama pätee edelleen. Tajusin, että kannattaa olla mukava ja käyttäytyä fiksusti, niin livenä kuin nykyään myös somessa. Vaikka kuinka olisit jonkun kanssa eri mieltä jostain, harkitse sanojasi. Tätä oppia pyrin kertomaan kaikille samoklaisille ja siitä paasaan nyt myös kaikille tämän tekstin lukijoille. Älä ole urpo vaan kiva, kiinnostunut ja kuuntele mitä toisella on sanottavana. Se kantaa ja se tulee tuomaan eteesi enemmän mahdollisuuksia ja todennäköisesti enemmän onnistumisia kuin urpoilu. Tämän huomasin jälleen kerran palattuani viime vuonna SAMOKiin, koska yllättävän paljon on tullut vastaan samoja ihmisiä kuin silloin aikoinaan. Tittelit, työnantajat ja luottamustehtävät ovat muuttuneet, mutta onneksi positiiviset ensivaikutelmat sekä mukavat jutteluhetket ovat jääneet mieleen. Todella paljon helpompi hoitaa nykyisiä hommia, kun on pyrkinyt hoitamaan asiat tyylikkäästi kautta vuosien. Huoli pois, vaikka joskus mokaisikin, ei se mitään. Nuo hetket ovat nykyään hauskoja muistoja ja soveltuvat vaikka jäänmurtajaksi, kun jälleen kohtaatte. Tärkeintä on, että yrittää parhaansa, koska se kyllä huomataan ja muistetaan.

Olen valtavan kiitollinen siitä, että lähdin mukaan opiskelijakuntatoimintaan ja SAMOKiin kartuttamaan näitä oppeja kohtaamisista ja käyttäytymisestä. Lisäksi moni heistä, jotka opin tuntemaan silloin, ovat olleet erinomaisia kontakteja myöhemmin työurani aikana. En varmasti olisi tässä toiminnanjohtajana ja työelämävaikuttajana, ellen olisi silloin toiminut kuten toimin.

Hei, jos sinä olet juuri nyt opiskelijakunta-aktiivi, ota mahdollisuuksista koppia –  lähde ehdolle SAMOKiin vuodelle 2021! Ja ihan kaikille tärkein vinkkini: et koskaan voi tietää, kuka tulee vastaan ja missä. Muista se, eli ole kiva kohtaamillesi ihmisille.

Armi Murto 
toiminnanjohtaja

Armin yhteystiedot ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä löydät nettisivuiltamme. Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

Instagram: @samok_fin
Twitter: @SAMOK_FIN
Facebook: @SAMOK.FIN