15.07.2020 | Tiedotteet

Kevään valintakokeissa virhe osalla opiskelijoista

Ammattikorkeakoulujen opiskelijavalinnat sujuivat kevään poikkeusoloista huolimatta melko hyvin, mutta virheitä ei täysin pystytty välttämään. Poikkeusoloista johtuen valintakokeet muutettiin nopealla aikataululla kaksivaiheisiksi, minkä seurauksena toisen vaiheen kokeesta jäi puuttumaan yksi osio noin tuhannelta hakijalta. Ammattikorkeakoulut ovat tiedottaneet, että tämän osion pisteet otetaan ensimmäisen vaiheen kokeesta, jolloin hakijat eivät jää ilman pisteitä virheen takia.

”On harmillista, että muuten melko hyvin sujuneissa valinnoissa osa hakijoista on kohdannut tällaisen virheen. Virhe on kuitenkin inhimillinen, se on pyritty korjaamaan mahdollisimman hyvin eikä sen pitäisi johtaa siihen, että joku hakija jää virheestä johtuen kokonaan ilman opiskelupaikkaa”, kommentoi SAMOKin puheenjohtaja Anna Laurila.

Virhe koskee tilanteita, joissa hakija on hakenut useammalle alalle, mutta ensimmäisen vaiheen pisteet ovat riittäneet vain jonkin alan osalta toisen vaiheen kokeeseen. Tarkoituksena oli, että hakija voi ensimmäisen vaiheen matalista pisteistä huolimatta hakea toisessa vaiheessa kaikkiin hakukohteisiin, kunhan joltain alalta kutsu toiseen vaiheeseen tulee. Koejärjestelmä ei kuitenkaan tunnistanut näitä tilanteita oikein ja tämän seurauksena osalla hakijoista jokin koeosio on jäänyt kokeesta pois.

”Virhe ei itsessään estä hakijoita tulemasta valituksi hakemiinsa hakukohteisiin. Jos hakija jää ilman opiskelupaikkaa ja kokee, että päätös on tehty virheellisesti, on hänellä mahdollisuus tehdä siitä korkeakoululle oikaisuvaatimus. Mikäli tulos ei muutu oikaisuvaatimuksen myötä ja opiskelija on edelleen tyytymätön, on hänellä viimeisenä keinona mahdollisuus valittaa hallinto-oikeuteen”, Laurila jatkaa.

Lisätietoja:

Anna Laurila

Puheenjohtaja

050 389 1000