SYL ja SAMOK aloittavat Students at Risk -järjestelmän perustamisen ihmisoikeuspuolustajina toimivien opiskelijoiden suojelemiseksi

 Kategoria Uutiset

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ja Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ovat saaneet ulkoministeriön rauhanvälityskeskukselta 85 000 euron hankerahoituspäätöksen Students at Risk -apurahajärjestelmän perustamista varten. Hankkeen tavoitteena on tarjota mahdollisuus jatkaa opintoja suomalaisessa korkeakoulussa sellaisille ihmisoikeuspuolustajina toimiville opiskelijoille, joilta evätään oikeus kouluttautumiseen tai muu ihmisoikeus oman yhteiskunnallisen toimintansa vuoksi omassa kotimaassaan. Ohjelman päämääränä on edistää akateemista vapautta kansainvälisessä opiskelijaliikkeessä ja tukea Suomen ihmisoikeuspolitiikan prioriteetteja.

”Korkeakoulutuksen rooli yhteiskuntakritiikin ja kriittisen ajattelun lähteenä on viime vuosina johtanut erityisesti opiskelija-aktivisteihin kohdistuneiden hyökkäysten merkittävään kasvuun esimerkiksi Valko-Venäjällä, Iranissa tai Afganistanissa. Kansainvälinen solidaarisuus on ollut opiskelijaliikkeen arvojen ytimessä, ja nyt meidän tehtävämme on tarttua toimeen demokratiaa ja akateemista vapautta puolustavien opiskelijoiden tukemiseksi”, hanketta valmistellut SYL:n kansainvälisten asioiden ja EU-edunvalvonnan asiantuntija Yuri Birjulin sanoo.

Hanketta varten SYL ja SAMOK perustavat Students at Risk -yhdistyksen, joka koordinoi ohjelman pilottihankkeen käynnistämisen. Hankkeen alkuvaiheessa SYL ja SAMOK hyödyntävät laajoja kansainvälisiä verkostojaan, joiden kanssa järjestelmän perustamista on suunniteltu jo vuosia.

”Students at Risk -järjestelmää suunnitellaan useissa Euroopan maissa, ja Norjassa tällainen järjestelmä päätettiin perustaa jo syksyllä 2013. On hienoa, että myös me Suomessa saamme vihdoin aloitettua ohjelman rakentamisen”, SAMOKin eurooppapolitiikan asiantuntija Roosa Veijola kommentoi.

Lisätietoja:

Yuri Birjulin
kansainvälisten asioiden ja EU-edunvalvonnan asiantuntija, SYL
+358 40 017 4913
[email protected]

Roosa Veijola
eurooppapolitiikan asiantuntija, SAMOK
+358 50 389 1012
[email protected]

Kirjoita tähän hakusana ja paina enteriä