08.02.2022 | Blogg

En europeisk studerandes identitet

Alla vi som studerar i Finland har identiteten av en finsk studerande. Det är någonting vi får då vi börjar studera. Vi vet vilka förmåner vi har, och vi vet vem vi ska kontakta när vi behöver stöd eller hjälp eller ifall vi vill ändra på någonting. Vi kan också bestämma att vara en del av förändringen, vara med och påverka genom att vara aktiva inom olika organisationer som jobbar för studerandes intressen.

 

Men vad är då en europeisk studerande? Är vi inte alla europeiska studeranden, i och med att vi studerar i Europa? Och vad är skillnaden på en finsk och en europeisk studerande?

 

Jag börjar med att ställa frågan; vad är europeisk identitet? När introducerar du dig som en europeisk invånare? Inte så ofta kan jag tänka mig. Men samtidigt så är du det, du bor i Finland, alltså du bor i Europa. 

Har vi inte alla någon gång tittat på en amerikansk film, och kommenterat på europeiska stereotyper och sagt att det inte alls är så? Att inte alla européer beter sig sådär? Men hur beter sig en europé då? 

 

Vi som bor i Europa, och närmare vi som bor inom EU, har ett pass som ger oss tillgång att lättare resa till andra länder inom EU och Europa. Vi vet att länderna inom EU delar en del regler och direktiv, just på grund av EU. Och vi har lyxen att beställa varor från andra länder i Eu och Europa, utan att behöva betala tullavgifter. Förstås är listan längre än så, men vi går tillbaka till studeranden.

 

Som vi etablerade tidigare, innehar vi ett pass som tillåter oss att besöka länder inom EU och Europa utan ett skillt visum. Detta gör processen lättare, då vi väljer att studera i ett land inom EU och Europa. Studeranden är rörliga, vi kan ta hela utbildningar eller enstaka kurser i andra länder, vi kan vara internationella, till och med hemifrån om vi så väljer. Och på grund av studerandeorganisationer runt om EU och Europa, så får vi en kvalitativ utbildning oavsett var vi studerar och varifrån vi kommer. 

 

Identitet är ett svårt ord, det kan betyda många olika saker. Det är ett väldigt personligt ord, då du själv bestämmer vad den är, men jag uppmuntrar er alla att omfamna er identitet som en europeisk studerande och ta emot de chanser som ligger framför er. För tillsammans kan vi skapa en framtid som är mer inkluderande och mer internationell. 

 

Så fråga dig själv; hur kan jag omfamna min europeiska identitet som en studerande? Hur kan jag, på individnivå ta del av privilegiet att vara en europeisk studerande? Tänk också på varför det är viktigt att ställa dessa frågor. Du kan inte ta del av förmåner utan att du vet att de finns, utan att du vet ditt eget behov för dem. Hur kan just du bli mer europeisk i din vardag?

 

Ida Flemmich
Styrelsemedlem