28.09.2021 | Blogi

Jenna Jourio: Tulot liittyvät vahvasti opiskelijan terveyteen ja koko hyvinvointiin

Koronasta on puhuttu jo paljon, ja tullaan puhumaan vielä vuosien ajan. Vaikka globaalin pandemian aiheuttama erakoituminen on lisännyt pahoinvointia viimeisen puolentoista vuoden aikana, syyt opiskelijoiden hyvinvoinnin heikentymiselle ovat syvemmällä. Me kaikki haluamme varmasti, että nykyiset opiskelijat ovat työkykyisiä ja jaksavia tulevaisuudessa. Kuitenkin paineet taloudesta ja työn määrästä, yksinäisyys ja ahdistus, sekä pelko siitä, valmistuuko työkykyisenä kuormittaa monen arkea.

Akuutin tilanteen purkaminen on ensisijaisen tärkeää. Sen aika on nyt. Ensi vuonna on  tärkeää alkaa korjaamaan tilannetta esimerkiksi terapiatakuun tai mahdollisen mielenterveysstrategian avulla. Kukaan meistä ei tiedä, mitkä tämän pandemian pitkäaikaiset vaikutukset ovat, mutta eristyksestä ja yksinäisyydestä aiheutuneet mielenterveysongelmat kuten ahdistuneisuuden ja masennuksen kasvaneet tilastot ovat pahaenteisiä esimerkkejä. Se on asia, mitä emme voi kieltää tai vältellä.

Opiskelijan hyvinvointi on iso kokonaisuus, palasia elämän eri osa-alueilta. Jokaisella meillä on omat juuret, omat taustat, jotka eri tavoin kuormittavat meidän elämää. Monella henkinen kuorma voi olla niin raskas, että jo ennestään lukukaudeksi ajoitetut opintopisteet tuntuvat raskailta. Puhumattakaan harjoitteluista, joista ei välttämättä makseta palkkoja lainkaan.

Opiskelijan tulot liittyvät vahvasti opiskelijan terveyteen ja koko hyvinvointiin. Vähän aikaa sitten varmistunut tulorajojen nouseminen ensi vuodeksi helpottaa varmasti monia, mutta vain niitä jotka kykenevät työelämään. Vaikka tulorajojen nosto helpottaa töiden ja opintojen yhteensovittamista, se ei auta suurinta hätää kokevia opiskelijoita. Paras tapa auttaa heikosti pärjääviä opiskelijoita on korottamalla opintorahaa. Tulevat eduskuntavaalit ovatkin oiva portti nostaa asia esille jo ensi vuonna. Viesti opiskelijoilta tulee olla kovaääninen, selkä ja faktaan perustuva. Se ei ole vain taloutta, vaan kansanterveyttä tukevaa.

On sanomattakin selvää, että liittoa ei rakenneta vuodessa. Vuoden aikana tehty työ näkyy kuitenkin vuosienkin päähän. Vaikuttaminen on pitkäjänteistä, ja lopputulosten saavuttaminen edellyttää määrätietoista toimintaa. Kuitenkin pitkäjänteisyys lopulta palkitaan. Ensi vuonna tulee keskittyä vielä koronan aiheuttamien vaikutuksien paikkaamiseen, mutta samalla tehdään pohjaa tuleville eduskuntavaaleille. Näiden toimien kautta minä lähtisin etenemään ensi vuonna, rakentamaan tulevaisuutta.

Jenna Jourio

SAMOKin hallitusehdokas 2022