Kodittomat

Julkaistu 19.10.2016 Blogi ()

0

asunnottomien yöMaanantaina 17.10. ympäri Suomea vietettiin Asunnottomien yötä. Päivää vietetään YK:n köyhyyden poistamisen kansainvälisenä merkkipäivänä, ja tuona päivänä on tarkoitus levittää tietoa asunnottomuudesta, muistuttaa asunnottomuuden ja köyhyyden kytkeytymisestä toisiinsa sekä kerätä kaupunkilaisia ympäri Suomen toimimaan yhteisen asian puolesta.

Vaikka asunnottomuus on ollut onneksi viime vuosina hienoisessa laskussa, ei alle 25-vuotiaiden nuorten asunnottomuuteen ole löytynyt helpotusta. Päinvastoin, nuorten asunnottomuus on ollut lievässä nousussa.

Suurin osa Suomen asunnottomista liikkuu pääkaupunkiseudulla. Jos olet joskus käynyt esimerkiksi Frankfurtissa tai New Yorkissa tai olet katsellut amerikkalaisia, suurkaupunkeihin sijoittuvia sarjoja, on mielikuva asunnottomista kadun varressa tai porttikongissa kylmää paossa oleva henkilö. Yleensä hän on mies. Miehiä ovat suurin osa Suomenkin kodittomista, mutta toisin kuin elokuvissa, kodittomia näkee harvoin kaduilla. Suomen ilmasto ja erityisesti Helsingissä tarjottavat väliaikaiset tukipalvelut asunnottomille pitävät asunnottomat usein pois kadunkulmista.

Nuoret, näkymättömät asunnottomat

Mutta palataanpa nuoriin. Nuorten asunnottomuus on vielä näkymättömämpää kuin yli 25-vuotiaiden, sillä aina ei mielestäni edes puhuta varsinaisesti asunnottomista vaan ehkä parempi termi olisi vanhakantainen koditon. Nuori asunnoton on yleisimmin henkilö, joka löytää kyllä väliaikaista majoitusta esimerkiksi kavereiden nurkista, mutta omaa, pysyvää kotia ei tahdo löytyä.

Tilanne on onneksi usein lyhytkestoista, mutta se saattaa yllättää sekä nuoren että erityisesti nuoren läheiset. Tällaisten tilanteiden taustalla on yleensä esimerkiksi ongelmia talouden kanssa, liian nuori itsenäistyminen tai puutteelliset yleiset elämänhallinnan taidot. Myös edullisten vuokra-asuntojen puute ajaa nuoria kodittomuuteen.

Nuorten asunnottomuuden torjuntaan tulisikin panostaa nykyistä enemmän ja etsiä uusia keinoja ennaltaehkäistä nuorten asunnottomuutta. Oma koti tulisi olla jokaiselle mahdollista hankkia ja ylläpitää, ja riittävää tukea asumiseen tulisi olla tarjolla kaikille niille, jotka sitä tarvitsevat. Suomalainen varhaisen itsenäistymisen ja omilleen muuttamisen kulttuuri tarvitsee tuekseen myös vahvoja tukiverkkoja oman, itsenäisen elämän hallintaan myös niille, joilla ei tukiverkkoja valmiiksi ole.

Me, joilla onnekkaasti on oma koti, voimme osallistua asunnottomien tilanteen helpottamiseen myös omalla toiminnalla. Helsingissä on mahdollista auttaa asunnottomia lahjoittamalla vaatetta, rahaa tai vaikkapa aikaa vapaaehtoistyöllä. Lisäksi erityisesti nuorten asumiseen on erikoistunut Nuorisoasuntoliitto NAL jonka 26 paikallisyhdistystä ympäri Suomea toimivat nuorten kohtuuhintaisen asumisen puolesta sekä tukevat nuorten asumista esimerkiksi hanke- ja edunvalvontatoiminnan kautta. Paikallisyhdistyksen toiminnan kautta pääsee vaikuttamaan konkreettisesti oman kotikaupungin nuorten asumisen ja asumisen tukemisen kehittämiseen.

Anni Vesa,
koulutuspoliittinen asiantuntija

 

Jätä vastaus