0

Kunnon työn päivää juhlitaan tänään 7. lokakuuta yli 60 maassa. Osallistuin ammattiliittoni kautta SASKin kunnon työn lähettiläiden koulutukseen syksyllä 2014. Yksi asia johti toiseen. Ennenkuin huomasinkaan, sateisen harmaa Helsinki oli vaihtunut työvapaaseen ja luvassa oli noin puoli vuotta vapaaehtoistyötä saastesumuisessa Kathmandussa.

Nepalissa kunnon työn puute iski silmille. Kolmannessa nepalitalouksista vähintään yksi perheenjäsenistä joutuu muuttamaan työn perässä ulkomaille. Usein työmaa löytyy Persianlahden maista, joiden räikein esimerkki on ihmisoikeuksilla pöytää pyyhkivä Qatar.

Niin kansainvälinen ammattiliittojen kattojärjestö ITUC kuin useat ihmisoikeusjärjestöt ovat nostaneet vuoden 2022 jalkapallokisoihin valmistuvan Qatarin tapetille. ITUCin joulukuussa julkaiseman raportin mukaan Qatarissa kuolee noin tuhat siirtotyöläistä vuodessa, eikä esimerkiksi Nepalin maanjäristyksessä perheenjäseniään menettäneitä päästetty työpaikan menettämisen uhalla hautajaisiin kotimaahansa. (Kansainväliselle jalkapalloliitto Fifalle voi käydä näyttämässä punaista korttia täällä: vahvantehtava.fi/qatar/)

Maailman parantaminen voi alkaa omalta työpaikalta
Jos edellä mainitut työolot ja ihmisten huono kohtelu saavat maailmantuskan nousemaan liian korkealle, voi maailman parantamisen aloittaa omalta työpaikalta.

Kunnon työn päivän teemana on tänä vuonna ilo. Teeman kautta halutaan korostaa työpaikan ilmapiirin merkitystä työntekijöiden hyvinvoinnille. SAK:n vuoden 2015 jäsentutkimuksen mukaan hyvät työkaverit ovat työpaikan pysyvyyden jälkeen tärkein työhön liittyvä asia.

Vaikka maailma murjoo ja välillä ottaa päähän kuin pientä kiukkuista eläintä, ihanat työkaverit kantavat omassa työssäni pitkälle. Nepalissa ollessani sain myös muistutuksen siitä, minkä jätin taakseni. Kirjoitin tuolloin blogiini kuukausi Nepalia (ja luottamustani vakaaseen maaperään) ravistelleen maanjäristyksen jälkeen näin:

Kunnon työn päivä 2016En malta olla kertomatta, että sain parisen viikkoa sitten paketin Suomesta. Loo Nivan työkaverini Prem toi paketin yläkerran toimistooni hymyillen. Paketti olilähetetty pääsiäisen aikoihin, reilu kuukausi sitten. Paketissa oli litteiksi ja lämpimiksi matkustaneita Mignonin pääsiäismunia (söin ne silti!), pari Dacapo-suklaapatukkaa ja korkeakouluopiskelijoiden eduskuntavaalikampanjan #koulutuslupaus-materiaaleja.

Valittelin näet ennen pääsiäistä Facebookissa, että koti-ikäväinen kaipaa Fazerin klassikoksi muodostunutta pääsiäisherkkua. Laitoin jopa äidilleni viestiä, että pelastaa pari pääsiäismunaa kaupasta, jotta voin natustaa ne sitten kesällä. Työkaverit SAMOKissa olivat napanneet tuohon päivitykseen kiinni ja laittaneet paketin matkaan kuvaterveisin. Pyyhin vaivihkaa poskeltani ensimmäisen kyyneleen sitten maanjäristyksen, kun nypin kananmunankuoria littaantuneista suklaamunista. Onni on mahtavat työkaverit ja ystävät. 

Tästä inspiroituneena ehdotan, että tänään kunnon työn päivänä, on erinomainen päivä tehdä kivoja tekoja työkavereillenne. Niillä muussaantuneilla ja sulaneilla Mignon-munilla kun saattaa olla enemmän merkitystä kuin osaatte kuvitellakaan!

Pauliina Savola,
SAMOKin kansainvälisten asioiden asiantuntija

Kunnon työn päivää on vietetty vuodesta 2008 lähtien. Suomessa taustalla ovat palkansaajien keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK sekä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK. 

Jätä vastaus